Waarmee het allemaal mee begon… Minidisc Culture?

Bij het opruimen van de zolder kwam ik een apparaat tegen wat zeer belangrijk was voor de wording van mijn opnamestudio.

In 2002 speelde ik bas in een bandje waarbij ik graag de repetities wilde opnemen. De Minidisc was al jaren “uit”, maar het was het enige draagbare apparaat dat ik in huis had waarmee ik audio kon opnemen. Een standaard dynamische headsetmicrofoon kon de geluidsdruk in de oefenruimte niet aan. Al gauw kocht ik mijn eerste mengpaneel en twee condensatormicrofonen ter vervanging. Maar de Minidisc bleef! Cassette Culture was geboren met de enige echte Sharp MD-SR60 als kloppend hart!

IMG_0163-1024x768

Hij hangt bij elkaar met tape. De voedingsadapter (niet origineel) heb ik meerdere malen moeten bewerken met een soldeerbout. Maar… alles werkt nog!

Gelukkig was ik deze Minidisc recorder vergeten op het moment dat ik een naam voor de studio verzon, want zeg nou zelf: Minidisc Culture klinkt écht niet.

Uit de oude doos: Hoog bezoek in de studio!

In 2012 hebben we bezoek gehad van Holger Schwedt (Producer van o.a.: Di-Rect, Bløf, Anouk, Go Back To The Zoo, VanVelzen, Miss Montreal). Het praten over basgitaar spelen, het runnen van een opnamestudio, het mixen van muziek – en de korte masterclass – heeft een leuk artikel opgeleverd in Home Recording Magazine. We stonden zelfs op de voorpagina van dit magazine!!

 

Spotlight: digitaliseren van LP’s of bandjes

Primair zijn wij een opnamestudio, maar op onze website beweren we dat wij echt alles kunnen opnemen! Dat is nogal wat. Hierbij wil ik een van onze overige services onder de aandacht brengen: Het digitaliseren van muziek. Hier een korte uitleg in klare taal.

Geluid is per definitie altijd analoog, alleen de manier waarop het wordt opgeslagen kan zowel analoog als digitaal zijn. De langspeelplaat of het cassettebandje zijn voorbeelden van geluidsdragers waarop de informatie (muziek) analoog is opgeslagen.

Op deze analoge geluidsdragers staat als het ware een een lijn (golf) “getekend” waarin de informatie van de muziek is opgeslagen. Een analoog naar digitaal-omzetter analyseert deze golf 44.100 keer per seconde en slaat de vorm van de golf op in nulletjes en eentjes. Deze kunnen vervolgens opgeslagen worden op digitale geluidsdragers zoals een computerbestand of op CD.

digitaal

 

Als de muziek wordt afgespeeld door je computer of CD-speler, dan worden de nulletjes en eentjes weer omgezet in een benadering van de originele golf. Het blijft een benadering, omdat er gaandeweg altijd informatie verloren raakt.

Dit is een goede rede om juist ons je LP’s en bandjes te laten omzetten. In een studio is de analoog naar digitaal-omzetter van hoge kwaliteit. Ook hebben wij de mogelijken om eventuele ruis en/of tikken uit de opname halen. We maken een index op de CD zodat je naar de afzonderlijke nummers kan “skippen”.

En om de naam Cassette Culture eer aan te doen, willen we ook je CD’s omzetten naar cassettebandje. U vraagt, wij draaien!

Stemartiest?

Denk je erover na om stemacteur of voice-over artiest te worden? Een demo is daarbij onontbeerlijk. Wij maken de de laatste tijd regelmatig stemdemo’s.  We  nemen 1 dagdeel de tijd om de beste microfoon uit te zoeken bij je stem, om vervolgens een aantal opnames te maken. Bijvoorbeeld:

  • Een vrolijke tekst: een kinderboek
  • Een serieuze tekst: een deel uit een zelfhulpboek bijvoorbeeld
  • Een spannende tekst: een roman, het liefst met een dialoog
  • Een fictieve reclamespotje voor op de radio
  • Eventueel: een technische tekst. Dit als voorbeeld voor voice-over van bedrijfsfilms

Dit krijg je gemixt mee naar huis, op CD en/af op MP3. Neem contact op voor een afspraak!